În zonă există alte 5 peșteri, adevărate catedrale subterane, care pot fi vizitate doar în regim speoturistic. Pentru accesul în Peștera Vântului, Peștera Gălășeni, Peștera Osoi, Peștera Moanei și Peștera Bătrânului este nevoie de programare cu 10 zile înainte de data vizitării.
Grupurile sunt echipate cu salopete rezistente la apă, cizme de cauciuc și căști cu sursă de lumină, iar ghidajul este efectuat de persoane calificate. Galeriile acestor peșteri nu sunt luminate, existând în schimb porțiuni unde turiștii se ajută de corzile și lanțurile fixate în siguranță.
Patrimoniul cultural din Defileul Crișului Repede cuprinde biserici de lemn ortodoxe și de piatră, vechi de sute de secole, ateliere de olărit și pictură pe lemn. ? meșteri populari în afară de olar
În zona turistică Defileul Crișului Repede cele mai multe locuri de cazare sunt în localitățile Bratca, Șuncuiuș, Vadu Crișului și Vârciorog. De asemnea în orașul Aleșd și în localitățile din apropiere există restaurante, pensiuni și hoteluri clasificate.
Zona turistică este situată în partea de nord a Munților Apuseni fiind străbătută de râul Crișul Repede. În zonă pot fi practicate activități de aventură, pot fi realizate vizite la monumente culturale, pot fi desfășurate activități meșteșugărești, pot fi parcurse tasee de cicloturism, de drumeție și alergare montană iar în plus, Crișul Repede asigură baza perfectă pentru ture de rafting spectaculoase.
Zona Defileului are numeroase poteci marcate (trasee turistice omologate), ce parcurg zone diverse, de la văi spectaculoase la culmi domoale, ce nu depășesc 800 de metri altitudine. Acestea sunt practicabile pe tot parcursul anului.
Tot aici pot fi vizitate 2 peșteri amenajate, la Vadu Crișului și Ungurul Mare, Șuncuiuș. Acestea sunt deschise publicului larg, sunt iluminate și au povești de excepție, interpretate cu entuziasm de către ghizi.
Látnivalók a Sebes-Körös szurdokvölgy
Sebes-Körös szurdokvölgy – határok
Sebes-Körös szurdokvölgy képekben