Via ferrata în Bihor

Traseele de via ferrata sunt trasee mixte, care îmbină tehnicile mersului pe munte cu cele de alpinism, dar sunt amenajate cu trepte, scoabe, scări, podețe, majoritatea metalice, pe pereți verticali, pe brâne înguste sau în diverse fisuri ale pereților de stâncă. Aceste amenajări permit persoanelor mai puțin pregătite sau experimentate în domeniul alpinismului să parcurgă în siguranță trasee asemănătoare cu cele de escaladă, generând experiențe greu de uitat.

Traseele de via ferrata sunt clasificate în funcţie de dificultate. Un traseu de gradul A este un traseu ușor, foarte puțin expus, cu mai multă potecă, iar cel de gradul E este extrem de dificil, recomandat a fi parcurs doar de alpiniştii experimentanţi, aceste trasee fiind create pentru a-ți testa la limită capacitățile.

În Bihor sunt amenajate 6 trasee de via ferrata, cu grade de dificultate diferite, în Pădurea Craiului (Defileul Crișului Repede) și în zona satului de vacanță Vârtop (abruptul Pietrele Negre).

Adrenalină pentru îndrăzneți

În Pădurea Craiului pot fi parcurse 5 trasee de via ferrata.

Un scurt traseu, ”Valea Hodoaba” este situat în Șuncuiuș în apropierea Peșterii Unguru Mare. Acesta are o lungime de peste 40 de metri și este recomandat tuturor turiștilor pasionați de aventură montană.

În Defileul Crișului Repede sunt amenajate două trasee. Primul este traseul de via ferrata ”Peretele Zânelor”, un traseu tehnic spectaculos care oferă o extraordinară priveliște asupra văii și pereților defileului iar al doilea traseu, cel mai dificil din Bihor, de categoria C, denumit ”Casa Zmăului” este recomandat turiștilor cu experiență în escaladă și alpinism.

Ascensiunea are loc pe o distanță de aproape 200 de metri, cu câteva porțiuni verticale și chiar surplombate în unele locuri și presupune traversarea unui pod suspendat de 25 de metri, care dă spectaculozitate parcursului.

În zona Șuncuiuș sunt alte două trasee amenajate. Via Ferrata “Montana” este un traseu cu o lungime de 170m, desfășurat pe o diferență de nivel de 80m, având gradul de dificultate B (mediu) iar “Podul Indian” are o lungime de 160m, o diferență de nivel de 80m, având gradul de dificultate C/D (greu, dificil).

În zona satului de vacanță Vârtop (Munții Bihorului), cei care vor să experimenteze adrenalina la cote maxime se pot aventura pe un traseu spectaculos amenajat pe abruptul Pietrele Negre. Cei 320 m ai traseului oferă o experiență unică: se avansează pe scări și lanțuri înfipte în stâncă, deasupra unui hău de peste 200 m.

Obiective în apropierea cărora puteți experimenta Via Ferrata

  • Toate locatiile
  • Defileul Crișului Repede
  • Pădurea Craiului
  • Valea Roșia

Imagini din trasee de via ferrata