Valea Ierului și farmecul său

Valea Ierului – un spațiu al multiculturalității, al tradițiilor oenologice și gastronomice – te așteaptă să descoperi frumusețile satului din arealul de câmpie situat în nord-vestul Bihorului.

Situată în nord-vestul Bihorului, Valea Ierului concentrează în limitele sale un important patrimoniu natural și cultural. Tradițiile multiculturale sunt păstrate cu mândrie și respect de comunitățile entice care conviețuiesc în deplină armonie cu natura. Oaspeții locului se pot delecta cu preparate culinare specifice bucătăriei românești și maghiare, însoțite de vinurile produse în  podgoriile Diosig și Valea lui Mihai, păstrate în pivnițele vechi de sute de ani, de la Săcueni, Sălacea, Sâniob și Sântimreu.

Călătorind pe aceste meleaguri ale Bihorului de câmpie, poți  descoperi urme ale trecutului istoric, poți vizita muzee și colecții publice, gospodării tradiționale  clădiri de patrimoniu cu o arhitectură deosebită, respectiv conace și castele, arii naturale care  conservă și protejează habitate cu specii floristice și faunistice rare.

Locuri încărcate de povești

În localitatea Sălacea, sunt mai multe pivnițe decât case, fapt ce i-a atras denumirea de ”satul celor 1000 de pivnițe”. Cea mai veche dintre ele datează din anul 1803. Dacă poposești în localitatea Otomani poți vizita Conacul Komáromi (secolul al XVII-lea, monument istoric) care adăpostește un muzeu în care sunt expuse obiecte de ceramică şi metal aparținând culturii Otomani. Tot aici funcţionează Centrul de informaţii, educaţie şi prezentare de istorie naturală şi peisagistică în văile Crişului, Barcăului şi Ierului.

Iar dacă ajungeți în localitățile Galoșpetreu și Sălacea puteți să vizitați muzeele cu specific etnografic. Oaspeții locului pot descoperi două arii naturale protejate, desemnate situri Natura 2000, respectiv SCI Câmpia Ierului și SPA Câmpia Nirului – Valea Ierului.

Atracții în Valea Ierului

Experiențe și servicii în Valea Ierului

Valea Ierului - Limite

Ghid audio - Sălacea

By: Explorebihor.ro

Valea Ierului în imagini