Municipiul Oradea

Oradea este un adevărat muzeu arhitectonic în aer liber, fiind inclus în rețeaua orașelor Art Nouveau, alături de Barcelona, Budapesta, Viena, Bruxelles și Helsinki.

Situat la granița de vest a României, pe râul Crișul Repede, la doar 490 de km de Viena, municipiul Oradea a respirat influența occidentului în toate momentele îndelungatei sale istorii. Dovadă în acest sens sunt numeroasele clădiri de patrimoniu situate în partea centrală a orașului, realizate după concepte art nouveau, cu influențe ale secessionului austriac. Alături de stilul secession, barocul și eclecticul conferă personalitate și culoare mixtului arhitectural orădean. Deasupra  tuturor stă simbol, Cetatea Oradea, ca amprentă incontestabilă a poziției fruntașe în ierarhia  orașelor europene medievale.

Vizitează Oradea

Elementele arhitecturii secessioniste se regăsesc în cea mai mare parte a clădirilor de patrimoniu, dintre care menționăm: Vila Darvas-La Roche, Palatul Moskovits, Palatul Ullman, Casa Poynar, Casa Roth, Palatul Apollo, Casele Adorján, Palatul Füchs și, nu în cele din urmă, Palatul Vulturul Negru – un simbol al Oradei și, totodată, cel mai reprezentativ complex arhitectural în stil secession din Transilvania.

Punctul de belvedere amenajat în Turnul Primăriei oferă o panoramă fascinantă asupra întregului oraș. Piața Unirii concentrează numeroase obiective turistice care reflectă multiculturalitatea orașului de pe Crișul Repede: Biserica cu Lună, Episcopia Greco- Catolică, Biserica Sf. Ladislau, Sinagoga Zion.

Cei pasionați de evoluția cultural – istorică a locului sunt așteptați la Muzeul Țării Crișurilor – unul din cele mai mari muzee pavilionare din România a cărui bază a fost pusă în urmă cu 120 de ani. Complexul muzeal cuprinde 4 secţii: istorie-arheologie, artă, etnografie, ştiinţele naturii și îi sunt  subordonate trei muzee memoriale:”Aurel Lazăr”, “Iosif Vulcan” şi “Ady Endre”.

Viața culturală a urbei este animată de spectacolele de teatru pentru adulți și copii prezentate pe scena Teatrului de Stat ,,Regina Maria” și cea a Teatrul de copii și tineret ,,Arcadia”, concertele de muzică clasică sau modernă organizate la Filarmonica de Stat, respectiv la Casa de Cultură din  Oradea.

Viața de noapte este foarte activă, cluburile, pub-urile și cinematografele oferind spectacole pentru toate gusturile.

Aquaparcul Nymphaea – cel mai mare, mai nou și mai modern parc de distracții acvatice din Transilvania – este locul în care divertismentul și relaxarea se îmbină perfect.

Experiențe și servicii în Oradea


Oradea în imagini