Din defileul Crișului Repede În Câmpia Tisei

Itinerariul parcurs: Bratca – Șuncuiuș – Gheghie – Vadu Crișului – Oradea – Berettyóújfalu – Debrețin

Descrierea generală a traseului

Este un traseu educațional și recreativ, prin sectorul cvasiplan al Câmpiei Pannonice. Traseul vă  propune să vizitați două zone geografice diferite ca formă de relief. Zona preponderent cu dealuri  înalte și calcaroase este specifică Defileului Crișului Repede, iar zona de câmpie este reprezentativă  pentru Câmpia Tisei. În cadrul traseului se găsesc obiective turistice antropice și naturale, de o  frumusețe aparte.

Cascada Boiului

Cascada Boiului se află la capătul din amonte al văii Boiului, și se desfășoară în două trepte. Apa cade de la o înălțime de cca 7 metri peste un prag calcaros. La baza ei s-au format în timp mici bazine din care pârâul coboară peste un al doilea prag, mai mic, continuându-și drumul până la revărsarea în Crișul Repede. La cascadă se poate ajunge pe jos sau cu bicicleta pornind din satul Lorău urmărind marcajul punct roșu.

Biserica de lemn din Valea Crișului

Biserica de lemn din Valea Crișului a fost construită în anul 1761 pe un vechi așezământ monahal ortodox și este singurul lăcaș de cult din județul Bihor care mai are pe exterior urme de pictură. Interiorul a fost zugrăvit de pictorul Dionisie Iuga de la Mânăstirea Nicula. În Defileul Crișului Repede pot fi practicate activități de aventură precum: via ferrata, rafting, cicloturism, escaladă, drumeții și speoturism.

Peștera Vântului

Peștera Vântului are cea mai lungă rețea de galerii subterane din România, însumând aproape 50 km. Aici poate fi admirată o stalactită care măsoară 7 metri precum și meandrele peșterii unde pot fi observate eroziunile în calcar provocate de apă.

Cascada Vadu Crișului

Cascada Vadu Crișului este situată în apropierea peșterii de la Vadu Crișului. În zilele de vară este locul ideal unde după o tură de rafting te poți scălda în bazinele naturale create de căderea apei, denumite marmite.

Biserica de lemn din Gheghie

Biserica de lemn din Gheghie adăpostește un candelabru confecționat manual dintr-un singur trunchi de copac, iar măiestria meșterilor populari este redată prin inciziile și sculptura cu care sunt ornamentați stâlpii exteriori.

Turnul ciunt Herpály din Berettyóújfalu

Turnul ciunt Herpály din Berettyóújfalu este cea mai veche clădire din județul Hajdú- Bihar. A fost construită în secolul al XII-lea în stil romanic. Turnul ciunt de astăzi este doar o parte din vechea mănăstire a localității. La mijlocul secolului al XIX-lea mai exista încă un turn dar a fost demolat, iar șanțul care înconjura ruina a fost umplut cu pământ.

Nagyerdei Víztorony

Nagyerdei Víztorony (turn de belvedere) este una dintre cele mai înalte clădiri din Debrețin, înaltă de 34 m care oferă o priveliște de neegalat. Clădirea este monument istoric și se poate vizita pe tot parcursul anului.

Casa meşterilor populari

Casa meşterilor populari este una din mărturiile artei meşteşugăreşti din Debrețin și regiune. Ea adăpostește o colecție compusă din piese ale meşterilor care executau sumane din postav, croiuri ale porturilor populare, broderii, dantelării, precum și obiecte ceramice, obiecte din lemn și împletituri vegetale.

Colecția de obiecte din fontă din Hajdúsámson

Colecția de obiecte din fontă din Hajdúsámson. Multitudinea de obiecte din fontă colectate de localnicul Bardi János de mai bine de treizeci de ani este o colecție de articole industriale de o semnificație națională remarcabilă. Printre altele, colecția actuală este formată din 170 de sobe din fontă.