Stâna de Vale și farmecul său

Stâna de Vale este una dintre cele mai vechi stațiuni climatice  montane din țară. Situată la altitudinea de 1102 m., în depresiunea omonimă, Stâna de Vale este atractivă datorită aerului  puternic ionizat, a izvoarelor de apă minerală, a cascadelor uluitoare, precum și a peisajelor pitorești ce pot fi admirate de pe traseele montane specifice Munților Apuseni.

Stațiunea Stâna de Vale este situată în partea de sud-est a județului Bihor, în sud-vestul Munților  Vlădeasa. Din Stâna de Vale se poate ajunge în drumeție de o zi la cascadele: Moara Dracului,  Săritoarea Ieduțului, Vălul Miresei, Iadolina și Miss sau pe vârfurile de pe Culmea Cârligați  (Munții Vlădeasa). În arealul stațiunii se află Izvorul Minunilor – una dintre cele mai apreciate ape de izvor de la noi din țară.

Descopră activitățile din Stâna de Vale

Pasionații de schi sau de alte sporturi de iarnă au la dispoziție două pârtii de schi și una de tubing. Pârtia Cerbul, cu o lungime de aproximativ 600 de m și o diferență de nivel de 90 m, are grad mic de dificultate și este deservită de o instalație de teleschi cu o capacitate de 500 de persoane pe oră. Cea de-a doua pârtie are o lungime de 170 m și este deservită de o instalație de baby-schi. Cei mai aventuroși pot escalada cascadele înghețate din vecinătatea stațiunii. Transformate în adevărate castele de gheață, acestea oferă privitorului, momente de reflecție, de contemplație.

Turiștii care vizitează Stâna de Vale pot beneficia de proprietățile curative ale climatului montan și ale apelor minerale valorificate în baza de tratament a stațiunii. Principalele activități turistice care pot fi practicate în acest areal sunt: schi de pârtie, schi de tură, drumeție montană, escaladă și rapel pe cascade. Datorită stratului gros de zăpadă, dar și persistenței acestuia, sporturile de iarnă pot fi practicate până la 120 de zile pe an.

Din Stâna de Vale pornește traseul turistic de tip magistrală:  Stâna de Vale – Vf. Cucurbăta Mare, traseu care traversează Parcul Natural Apuseni de la nord la sud.

Atracții în Stâna de Vale

Experiențe și servicii în Stâna de Vale

Via ferrata

4 trasee amenajate

Speoturism

10 peșteri

Escaladă

5 trasee

Rafting

2 locații

Puncte de informare

2 locații

Cultură în Bihor

3 locații

Camping

1 locații

Drumeții

10 trasee

Spologie

3 peșteri

Stâna de Vale - Limite

Asculta sunetele naturii

By: Pasari cantarete

Ultimele articole