Circuit în Valea Ierului și Barcăului

Itinerariul parcurs: Diosig – Galoșpetreu – Otomani – Sălacea – Marghita – Margine – Derecske – Debrețin

Descrierea generală a traseului

Traseu educațional și recreativ, care presupune vizitarea unor obiective turistice culturale din partea cental-nordică a județului Bihor, un areal renumit atât pentru tradițiile sale viti-vinicole, cât și pentru peisajele rurale pitorești, cu elemente de specificitate. De asemenea, traseul include atracții turistice culturale din estuljudețului Hajdú-Bihar. Vă  invităm să le descoperiți.

Castelul Zichy

Castelul Zichy din Diosig a fost construit la începutul secolului al XVIIIlea fiind denumit după contele Zichy Ferenc, care a devenit proprietarul acestuia în anul 1810. De-a lungul timpului, clădirea a găzduit o școală de specialiști în viticultură și Casa Agricolă Județeană. În prezent, aici funcționează un centru expoziţional, ce prezintă, în context istoric, valorile culturale și naturale ale văii Ierului.

Casa-muzeu din Galoșpetreu

Casa-muzeu din Galoșpetreu reconstituie o gospodărie tradițională din Valea Ierului, datând din prima jumătate a secolului XIX și aparținând unei familii din clasa de mijloc. O incursiune în lumea arhaică a acestui areal vă este prilejuită de colecţia de obiecte etnografice, de fotografiile de familie, precum și de obiectele şi utilajele folosite în viticultură.

Conacul Komaromi

Conacul Komaromi din satul Otomani a fost construit în secolul al XVII-lea, de Komaromi Gyorgy. În timp, clădirea a avut diverși proprietari și a îndeplinit diverse funcții. În prezent, aici funcţionează Centrul de informaţii, educaţie şi prezentare de istorie naturală şi peisagistică în văile Crişului, Barcăului şi Ierului. Vă invităm să descoperiți fascinanta istorie a obiectelor expuse, majoritatea aparțin unor colecționari privați din localitate, dar și povestea tunelului din Evul Mediu, perfect conservat, cu o lungime de circa 87 metri.

Casa-muzeu din Sălacea

Casa-muzeu din Sălacea reprezintă o reconstituire a unei gospodării aparținând unui ţăran servitor din a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Gospodăria este situată la capătul unui şir de pivniţe de vin, localitatea fiind cunoscută drept ,,satul celor 1000 de pivnițe”.

Biserica de lemn din satul Margine

Biserica de lemn din satul Margine este printre cele mai vechi monumente istorice de acest tip din județul Bihor, fiind construită la începutul secolului al XVIII-lea. Realizată în stilul caselor țărănești, lăcașul de cult se remarcă și prin altarul cioplit dintr-un trunchi masiv de gorun, dar și prin vechimea iconostasului, de peste 250 de ani.

Localitatea Derecske

Localitatea Derecske este cunoscută pentru portul popular, remarcabil prin bogăția ornamentațiilor, motivul care apare cel mai frecvent pe țesături fiind garoafa cu margini zimțate. Este de admirat minuțiozitatea cu care meșterii populari reușesc să decoreze fiecare mic detaliu, astfel încât să formeze o ordine compozițională regulată. Poate fi admirat cu ocazia unor evenimente ce pun în valoare, cultura și tradițiile locului.

Muzeul Memorial Ferenc Medgyessy

Muzeul Memorial Ferenc Medgyessy găzduiește majoritatea operelor aparținând lui Ferenc Medgyessy – unul din cei mai apreciați artiști plastici ai Ungariei, din secolul al XX-lea. Colecția muzeului memorial este lăsată moștenire de artist, iar clădirea în care se află muzeul a fost construită în stil clasicist și se află în centrul orașului Debrețin.

Muzeul Déri

Muzeul Déri din Debrețin a fost dechis publicului în anul 1930 și găzduieşte colecţia lui Frigyes Déri şi trilogia picturilor lui Mihály Munkácsy. În Sala Munkácsy sunt expuse lucrările de dimensiuni monumentale ale pictorului Mihály Munkácsy, având ca subiect suferinţele Domnului Isus Hristos.

Muzeul Memorial László Holló

Muzeul Memorial László Holló (1887-1976) este unul dintre cele mai frumoase muzee din Debrețin, fiind amenajat în anul 1978, în casa în care pictorul a locuit. În parcul din jurul casei au fost aplasate numeroase statui comemorative.