O Incursiune În Valea Iadului

Itinerariul parcurs: Nádudvar – Hajdúszoboszló – Derecske – Konyár – Hencida – Oradea – Bratca –  Bulz – Remeți – Coada Lacului – Stâna de Vale

Resurse turistice

Ceramica neagră din Nádudvar, clădirea cu clopote din Hajdúszoboszló, Muzeul Satului ”Albert Kurucz” din Konyár,  Piatra Bulzului, Cascada Iadolina, Cascada Vălul Miresei, Izvorul Minunilor – Stâna de Vale.

Descrierea generală a traseului

Traseul traversează județele Hajdu-Bihar și Bihor de la vest la est, combinând experiențele culturale oferite de  localitățile maghiare cu atracțiile naturale ale Munților Vlădeasa.

Nádudvar

Nádudvar este o localitate mică, una dintre ”porțile” Parcului Național Hortobagy, cunoscută mai ales pentru arta populară. Denumirea localității provine de la trestia din zonele inundabile și gardurile confecționate din aceasta. Localitatea păstrează vii amintirile vechii culturi țărănești prin meșteșuguri populare și păstorit. Ceramica neagră de aici a devenit foarte cunoscută, olăritul fiind dezvoltat începând cu sfârșitul secolului al XVII-lea. În centrul localității există un atelier de olărit al meșterului Lajos Fazekas și o expoziție cu vânzare de obiecte ceramice.

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló – Clădirea cu clopote din Hajdúszoboszló este una dintre noile creații arhitecturale din stațiune, principalul ei scop fiind prezentarea clopotelor Oborzil care au fost donate orașului. Clopotele sunt creații unice, artiștii care le-au creat inspirându-se din sculpturile în piatră, din lucrările argintarilor, sau din împletiturile și broderiile vechi. Cele 50 de clopote de aluminiu moștenite de Hajdúszoboszló sunt amplasate în structura circulară deschisă. Cele patru coloane ale clădirii proiectate de arhitectul Zoltán Rácz simbolizează cele patru anotimpuri, cele patru puncte cardinale și punctele de pornire simultană ale sistemului de clopote.

Konyár

Konyár – Moștenirea istorică și etnografică a zonei este prezentată vizitatorilor în Muzeul Satului ”Albert Kurucz”. Acesta a fost înființat de administrația publică având un spațiu expozițional modern ce cuprinde șase expoziții permanente. Un alt obiectiv care merită vizitat este biserică reformată, construită în secolul al XVI-lea, turnul clopotniței fiind o curiozitate arhitecturală. La limita localității se află o arie protejată unde iubitorii de natură pot descoperi asociații vegetale deosebite și observa diferite specii de păsări.

Biserica reformată din Hencida

Biserica reformată din Hencida a fost construită între anii 1787 și 1789, ulterior finalizată în 1804. Nu s-au păstrat informații despre constructorul bisericii, iar planurile după care a fost realizată nu au fost găsite. În 1885, biserica a fost refăcută realizânduse și construcția unui pridvor și a unui naos, orientate spre nord. Turnul nou a fost acoperit cu tablă, iar tavanul este din lemn tencuit. Orga bisericii a fost construită de celebrul constructor de orgi din Pécs, József Angster.

Valea Iadului

Valea Iadului marchează limita geografică dintre Munții Vlădeasa în est, Munții Pădurea Craiului în vest și Munții Bihorului în sud (arealul micro-depresiunii Stâna de Vale). Întreaga zonă are un peisaj bine păstrat, de vale montană, ce străbate în partea ei de aval o zonă de fânețe, păduri de foioase și stânci de calcar, având la mijloc zona Lacului Leșu, iar în amonte o vale deosebit de pitorească, cu aspect de chei, înconjurată de păduri compacte de rășinoase și foioase.

Coada Lacului.

Satul de vacanţă de la Coada Lacului se află situat în amonte de fostul lac de acumulare Leșu, într-un sector în care Valea Iadului are o deschidere mare, versantul stâng este abrupt iar versantul drept urcă în trepte, dând posibilitatea dezvoltării. Pe lângă pensiuni, este o zonă cu case de vacanță asigurând prin ambianța cadrului natural apropierea de natură și o atmosferă relaxantă.

Cascade

Cel mai pitoresc sector al Văii Iadului este cel situat amonte de satul de vacanță Coada Lacului, unde cursul râului este unul tipic de munte, cu numeroase repezișuri și cascade spectaculoase. Din aval în amonte, prima cascadă este Iadolina, situată sub nivelul drumului la aproximativ 6 km de Coada Lacului Leșu, pe partea stângă a drumului. Ea impresionează prin puterea cu care apa se rostogolește peste treptele stâncoase. Continuând drumul, întâlnim tot pe partea stângă a acestuia Cascada Vălul Miresei din Valea Iadului. Cascada ne oferă o cădere de apă în trei trepte, cu o înălțime totală de aproximativ 35 m.

Stâna de Vale

Stâna de Vale este una dintre cele mai vechi stațiuni climatice montane din țară. Situată la altitudinea de 1102 m, stațiunea este atractivă datorită aerului puternic ionizat, a izvoarelor cu apă minerală, a cascadelor uluitoare, a facilităților pentru practicarea sporturilor de iarnă precum și a peisajelor pitorești ce pot fi admirate de pe traseele montane. În arealul stațiunii se află Izvorul Minunilor cu una dintre cele mai apreciate ape de izvor de la noi din țară.