Spre înălțimile Bihorului

Itinerariul parcurs: Püspökladány – Földes – Berettyóújfalu – Biharkeresztes – Oradea – Beiuș – Ștei  / (Vașcău – Cărpinet – Călugări; Vașcău – Colești) // – Nucet – Vârtop

Descrierea generală a traseului

Traseul traversează o regiune tipică de câmpie, de la limita de sud a Parcului Național Hortobagy trecând încet, încet  spre crestele munților Bihor, până în cel mai înalt punct al acestora, Vârful Bihor. O devierespre zona munților Codru  Moma ne facilitează o vizită la Mânăstirea Izbuc și o incursiune pe platoul carstic Vașcău. Ruta oferă o  diversitate mare atât din punct de vedere al reliefului cât și al tipului de atracții turistice care pot fi vizitate.

Püspökladány

Püspökladány este un oraș de câmpie situat la limita de sud a Parcului Național Hortobagy. Este orașul natal al gravorului Karacs Ferenc, muzeul cu acest nume prezentând lucrările acestuia precum și alte elemente de istorie locală. Pot fi vizitate de asemenea biserica romano-catolică și cea reformată. În oraș cât și în afara acestuia există mai mulți tumuli, cel mai faimos fiind tumulul Maicii Domnului, pe care pot fi văzute ruinele unei vechi capele din epoca Árpád. O altă atracție este și pădurea experimentală (Farkasszigeti arborétum), cu o grădină botanică veche de aproape 100 de ani. Statuia lui Károly Kaán, inițiatorul împăduririi experimentale pe soluri alcaline din Püspökladány (1924), se află în fața clădirii de birouri.

Földes

Localitatea păstrează tradiția organizării anuale a unor festivaluri: ziua pământului și o sărbătoare câmpenească primăvara (aprilie-mai) și ziua satului, odată cu balul strugurilor la începutul toamnei (septembrie). Apa termală a ștrandului de aici are calități curative, cu un conținut ridicat de sare, clorură alcalină, iod și brom. Aici s-au născut și au locuit mai mulți oameni celebri, care au jucat un rol important în istoria culturii maghiare.

Rezervația naturală Câmpia Bihari

Rezervația naturală Câmpia Bihari este o rețea de zone naturale și semi-naturale, separate de zone agricole. Acestea sunt pășuni care s-au păstrat nealterate, situate în zone dificil de utilizat în agricultură, precum și pajiști umede sau chiar zone mlăștinoase. Ele păstrează integral imaginea fostului peisaj al fostei câmpii și oferă habitat pentru specii protejate foarte valoroase.

Traseul tematic educațional Câmpia Bihari

În cadrul acestei rezervații există o potecă tematică (traseu educațional) care prezintă publicului interesat valorile naturale ale zonei. De-a lungul traseului întâlnim peisaje și habitate tipice câmpiei Bihari, cu pajiștil și pășuni împădurite. Traseul are două turnuri de observație și 20 de panouri informative care prezintă în scurte descrieri peste 100 de specii.

Deviere a traseului

O deviere a traseului de la Ștei către sud (aproximativ 30 de km) prilejuiește vizitarea unui areal deosebit de pitoresc, arealul carstic al Platoului Vașcău. Zona găzduiește numeroase fenomene carstice, cu peșteri și avene, câmpuri de doline și lapiezuri, reprezentând un relief deosebit de atrăgător pentru amatorii de drumeție și cicloturism, precum și pentru speologi. În platoul carstic amintit, au fost descoperite începând cu anii `70 numeroase goluri subterane (peșteri și avene), majoritatea neaccesibile publicului, fiind incluse în arii naturale protejate.

Mănăstirea Izbuc și Izbucul de la Călugări

Mănăstirea Izbuc este cea mai veche vatră de sihăstrie monahală ortodoxă din județul Bihor atestată documentar între secolele al XI-lea și al XII-lea. Distrus de-a lungul timpului, așezământul a fost reactivat în anul 1928 și de atunci funcționează neîntrerupt ca mănăstire de călugări. În curtea mănăstirii pot fi admirate trei edificii religioase, o biserică de lemn din secolul al XVIII-lea, un Paraclis de piatră construit în 1989 și o biserică de piatră construită recent cu mult stil și eleganță. Complexul monahal face parte din Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din Județul Bihor. În curtea Mănăstirii se află și un izbuc intermitent (Izbucul de la Călugări), unic în Europa, care a fost declarat monument al naturii.

Colești și tăurile carstice

Din Vașcău, un drum pitoresc ne poartă către micuțul sat Colești, comunitate mică ce păstrează încă izul rural autentic al satelor izolate. Aici, câțiva tineri au inițiat o colaborare în domeniul ospitalității oferind turiștilor posibilitatea de a experimenta atmosfera reală a satului bihorean cu preparate deosebite, folosind produse locale. Satul oferă posibilitatea găzduirii vizitatorilor și câteva oportunități de explorare a împrejurimilor. Tăurile carstice din zonă sunt adevărate ”oaze”, asigurând apă pentru animale în zilele toride dar și habitat pentru animale și plante protejate. Un tur al tăurilor carstice și al văilor dolinare întinse din apropiere este deosebit de atractiv pentru pasionații de fotografie, formele carstice de suprafață fiind ingrediente ”de succes” pentru imagini de excepție.

Valea Sighiștelului

Valea Sighiștelului este una dintre cele mai frumoase zone din Bihor. Parcurgerea Văii Sighiștelului este o experiență spectaculoasă, întregul areal radiind izul unei zone sălbatice, parcă nedescoperită încă. Partea de final este un canion impresionant, turiștii trecând prin pasaje unde pereții înalți de pe o parte și alta a apei sunt la o întindere de braț. Valea este cunoscută ca o zonă cu o densitate mare de peșteri dezvoltate în perimetrul său, dar acestea pot fi vizitate doar în cadrul unor grupuri organizate, însoțite de ghizi specializați. Într-una dintre cele mai cunoscute peșteri de aici, Peștera Coliboaia au fost descoperite în anul 2010 mai multe picturi parietale vechi de aproximativ 35000 de ani, unele dintre cele mai vechi din Europa Centrală. La intrarea pe vale, o poiană întinsă oferă loc de campare și relaxare pentru vizitatorii zonei.

Biserica de lemn din Fânațe

Chiar pe marginea drumului național ce leagă orașul Ștei de Turda (DN 75), la intrarea în Parcul Natural Apuseni se află Biserica ortodoxă de lemn din Fânațe. Biserica a fost ridicată de către localnici în secolul al XVIII-lea fiind construită din bârne orizontale încheiate în cheotori drepte, după un plan ce respectă o tradiţie fundamentală a construcțiilor din lemn. Pe pereții exteriori este lipit pâmânt, care ulterior a fost zugrăvit cu o nuanță de albastru specifică lumii rurale. Aceasta este una dintre singurele biserici din lemn din acest areal unde poate fi admirată pictura originală. Declarată monument istoric, biserica de lemn din Fânațe a fost inclusă în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din Județul Bihor.

Groapa Ruginoasă

Groapa Ruginoasă este un fenomen de eroziune spectaculos, unic în peisajul geomorfologic al Europei. Se găsește pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, în apropierea Satului de Vacanță Vârtop, la izvoarele Văii Seci. Groapa Ruginoasă reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase fenomene geologice din țară, motiv pentru care a fost declarată rezervație naturală. Numele „Groapa Ruginoasă” se datorează nuanţei ruginii a rocilor, precum și dimensiunilor impresionante. Culoarea gălbuie imprimată apei de sedimentele erodate de pe versantul Vârfului Țapu stă la baza denumirii „Valea Galbenei” și odată cu aceasta și a altor elemente şi fenomene din imediata apropiere: Piatra Galbenei, Izbucul Galbenei.

Satul de vacanță Vârtop

Satul de vacanță Vârtop este situat în inima Munților Bihor, la 1150 m altitudine, la granița dintre județele Bihor și Alba. Vârtopul este destinația ideală pentru petrecerea unei vacanțe active pe toată perioada anului, turiștii beneficiind de serviciile uneia dintre cele mai bune infrastructuri din arealul Munților Apuseni. Peisajul de poveste, varietatea și unicitatea atracțiilor turistice naturale, aerul curat, abundența zăpezii în anotimpul hivernal, posibilitatea practicării unei game diverse de activități specifice turismului montan, sportiv și de aventură, dar și infrastructura turistică de excepție oferă condițiile necesare petrecerii unei vacanțe perfecte.

Vârful Bihor

Din satul de vacanță Vârtop, amatorii de drumeție pot parcurge într-o zi traseul de creastă până pe cel mai înalt punct al munților Bihor, vârful Curcubăta Mare (1849 m). Vârful Bihor, așa cum mai este numit, oferă o panoramă amplă, deosebit de pitorească, spre aproape toate masivele din jur. Se poate ajunge pe culme, urmând un traseu marcat, pe jos sau cu bicicleta pe timp de vară, iar iarna, pe schiuri de tură. Pentru un acces mai rapid și mai ușor, o parte din traseu poate fi parcursă cu telescaunul, urmând după aceea poteca până pe Vârful Piatra Grăitoare și de acolo mai departe pe creastă.