Ruta culturală a vinului

Itinerariul parcurs: Berettyóújfalu – Létavértes – Săcueni – Sântimreu – Diosig – Cadea – Sălacea

Descrierea generală a traseului

Traseul turistic propus străbate un areal în cea mai mare parte rural dintr-o regiune de câmpie, unde există o rețea  veche și extinsă de pivnițe la care se adaugă importante obiective turistice de natură antropică, ce vin să amintească  de istoria și cultura acestor locuri.

Muzeul Bihari

Muzeul Bihari din Berettyóújfalu a fost înființat în anul 1974, aici fiind expuse peste 2000 de obiecte etnografice, 1500 de exponate de artă plastică și circa 2700 de obiecte arheologice.

Pivnițele din Létavértes

Pivnițele din Létavértes conferă peisajului o atmosferă aparte. Grădinile cu viță de vie din Létavértes păstrează încă fidel tradițiile și în arhitectură. La intrările grădinilor cu viță de vie s-au construit șiruri întregi de șoproane, cu pivnițele acoperite de iarbă în partea superioară. Imaginea este fascinantă, aceste șoproane având forme, mărimi și acoperișuri diferite.

Casa tradițională din Létavértes

În Casa tradițională din Létavértes, construită în anul 1896 ca șopron, se poate vedea o colecție de ustensile locale specifice viticulturii.

Pivnița de vin a fermei Tóbi

Pivnița de vin a fermei Tóbi, situată în localitatea Létavértes, a fost construită în anul 1896 și păstrează încă tradițiile vinificării. Vizitatorii pot vedea aici butoaie de 20.000 – 40.000 litri din ceramică, zidite în pereții pivniței.

Crama Ur

Crama Ur este situată în localitatea Sântimreu, fiind cea mai mare, mai modernă și mai cunoscută cramă din județul Bihor. Deține o suprafața viticolă de 40 ha, soiurile cultivate fiind Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Merlot și Cabernet Sauvignon. Pentru a admira peisajul podgoriei și turul ghidat al cramei, este necesară programarea vizitei și implicit a degustării de vin.

Podgoria Diosig

Podgoria Diosig este cunoscută pentru pivnițele sale, dar și pentru vinul care se produce aici, apreciat pentru culoarea și gustul inconfundabil. Cultivarea viței de vie și obținerea vinului au o tradiție îndelungată, de peste 600 de ani, iar vinurile podgoriei au ajuns pe masa casei regale de Habsburg, fiind foarte apreciate. În Diosig există pivnițe vechi de peste 200 de ani. Anual, aici are loc Festivalul vinului Bakator.

Castelul Pongrácz

Castelul Pongrácz din localitatea Cadea a fost construit din ordinul familiei Pongrácz, în două etape, construcţia începând undeva la mijlocul secolului al XIX-lea. Mai întâi, a fost ridicat parterul castelului, pentru ca mai târziu, aproximativ între 1860-1880, să fie finalizat şi etajul. Castelul a fost construit cu scopul de a servi familiei Pongrácz, drept casă de vacanţă sau casă de vânătoare.

Biserica reformată din Săcueni

Biserica reformată din Săcueni este construită în stil gotic fiind datată din secolul al XV-lea (aproximativ anul 1460). Ea a fost avariată în timpul răscoalei conduse de Gheorghe Doja (1514), după care a suferit multiple transformări, formele sale originale mai păstrându-se sub forma unor încastrări în diferite părţi ale zidurilor.

Drumul Sósút

Drumul Sósút, sau ”Drumul vinului” din Săcueni datează de la sfârșitul secolului al XIXlea fiind mărginit de 47 de pivnițe printre care și cea cunoscută de localnici sub denumirea de ”Pivnița contelui”.

Pivnițele din Sălacea

Pivnițele din Sălacea sunt obiective turistice ce se evidențiază în peisajul cultural bihorean atât datorită vechimii, cât și a arhitecturii lor distincte. Cea mai veche pivniță datează din anul 1803.