Vizită în lumea subterană

Itinerariul parcurs: Hajdudorog – Hajdúböszörmény – Debrecen – Álmosd – Kismarja – Oradea – Beiuș – Meziad – Roșia

Descrierea generală a traseului

Traseul pornește din partea de nord a județului Hajdú-Bihar, traversând regiunea transfrontalieră care oferă numeroase atracții culturale, până în partea sudică a Munților Pădurii Craiului, în județul Bihor. Lumea subterană poate fi   descoperită aici în două peșteri iluminate și amenajate modern – Peștera Meziadului și Peștera cu Cristale din Mina Farcu, iar pentru cei care doresc mai mult, peșterile amenajate pentru speoturism oferă experiențe deosebite.

Hajdúdorog

În localitate există un mic muzeu care prezintă valorile entnografice într-o colecție a istoriei locale. De asemenea, tradițiile sunt prezentate în casa țărănească construită în secolul al XVI-lea. Printre clădirile bisericești de interes din Hajdúdorog se numără Biserica Reformată și Biserica Romano-Catolică. În localitate există și un ștrand cu apă termală cu proprietăți curative precum și un centru SPA.

Conacele din Álmosd

Conacul Miskolczy, clădire monument istoric a fost locul unde a fost păstrat manuscrisul Imnului lui Kölcsey. Parcul său dendrologic, cu peste 300 de specii, este rezervație naturală. Tot în localitate se află și conacul familiei Bay, o clădire încărcată de istorie, veche de peste 200 de ani. Între Álmosd (HU) și Diosig (RO) în 1604 sub conducerea lui Istvan Bocskai trupele imperiale au fost înfrânte, marcând începerea rebeliunii anti-habsburgice. Chiar pe câmpul de luptă de atunci a fost ridicat un monument în memoria acestei victorii, monument realizat din blocuri masive de piatră.

Kismarja

Casa țărănească din Kismarja este o fostă casă a unor ţărani bogaţi, construită în 1840, care poartă trăsăturile fostului stil clasic rural. Clădirea prezintă cultura, modul de viaţă şi uneltele gospodărești ale ţărănimii bogate din Kismarja, câteva documente scrise ale istoriei satului, precum și prezentări ale faimoaselor sale personalități. Un alt obiectiv interesant este Dealul Castelului, situat în partea de nord-est a satului. Aici era reședința familiilor proprietarilor din Kismarja, una dintre cele mai renumite fiind familia Bocskai.

Peștera Meziadului

Peștera Meziadului este una dintre peșterile “simbol” ale Bihorului. Peștera este cunoscută încă din cea de-a doua jumătate a secolului XIX, fiind unul din cele mai vechi obiective turistice carstice din județul Bihor. Peștera este iluminată și amenajată pentru vizitare cu elemente de infrastructură moderne, care pun în valoare într-un mod deosebit resursele speologice. O vizită la această peșteră vă va oferi cu siguranță o experiență de neuitat.

Peștera cu Cristale din Mina Farcu

Peștera cu Cristale din Mina Farcu este considerată una dintre cele mai spectaculoase peșteri amenajate pentru turism, fiind remarcabilă pentru abundența și mărimea cristalelor de calcit. Accesul în peșteră se face printr-o galerie minieră veche, tot traseul turistic fiind amenajat modern. Punctul terminus al traseului este un balcon de unde se poate admira rezervația cu cristale. Aici pot fi observate helictite și stilolite, cruste stalagmitice acoperite de coralite și o diversitate de alte tipuri de cristale de peșteră, experiența fiind una de excepție.

Poteca tematică ”Descoperă Valea Roșia”

Poteca tematică ”Descoperă Valea Roșia” se află în imediata apropiere a Peșterii cu Cristale din Mina Farcu. Are o lungime de aproximativ 2 km, este accesibilă tuturor categoriilor de vârstă și oferă o serie de priveliști asupra peisajului cultural al Roșiei. Turiștii se pot familiariza cu speciile de floră și faună caracteristice zonei, dar și cu aspecte ale conservării biodiversității, carstului sau a mineritului. Punctul culminant al potecii tematice este balconul amenajat la punctul de belvedere Stanu Cârnului care oferă turiștilor o perspectivă deosebită asupra Cheilor văii Lazuri de la o înalțime de peste 80 de metri.

Peșteri speoturistice

Pe lângă cele două peșteri iluminate cei care vor să încerce experiențe mai deosebite pot păși în lumea subterană echipați și însoțiți de ghizi specializați. Vizitatorii au la dispoziţie programe adaptate în funcţie de experienţele pe care şi le doresc şi de aptitudinile fiecăruia. În zona de sud a Pădurii Craiului, vă așteaptă două peșteri foarte accesibile (Gruieț și Doboș), alte două fiind dedicate celor mai îndrăzneți și bine pregătiți (Peștera Ciur Ponor și Peștera Hârtopul Bonchii).