Escaladă în Bihor

Bihorul, cu o ofertă diversificată de zone de escaladă, acoperind toate gradele de dificultate și având un număr impresionant de trasee de escaladă și alpinism, poate fi considerat un rai al cățărătorilor.

În Pădurea Craiului găsim principala zonă de escaladă din Bihor, Defileul Crișului Repede, unde pe 10 pereți diferiți, sunt amenajate peste 275 de trasee de escaladă sau trasee clasice de alpinism și 2 trasee de via ferrata iar în zona Șuncuiuș, în 7 faleze sunt peste 70 de trasee, inclusiv două de via ferrata.

Zone noi de escaladă

Două noi zone de escaladă au fost relativ recent amenajate în Bihor.

Prima este în zona peșterii Osoi, pe Valea Poienii. Amenajată în 2017, faleza are 30 de trasee de escaladă echipate pe peretele din dreapta portalului şi în portal, cu dificultăţi de la foarte uşoare (grad 5+) până la foarte grele (grad 10+). Zona este ideală pentru învățăcei, o zonă cu 15 trasee accesibile începătorilor într-un singur loc fiind rar întâlnită în România.

În 2018 a fost deschisă o spectaculoasă zonă de escaladă în pereții din Valea Lazuri, o zonă sălbatică, puțin cunoscută, dar repede apreciată și des accesată de cățărători din toată țara și nu numai. Aici au fost amenajate 48 de trasee de dificultăți diferite, estimate între 5+ și 10+, cele de dificultate medie fiind cele mai numeroase. Unele dintre aceste trasee au lungimi considerabile, de 30-40 de metri. Există și o zonă separată pentru copii, amenajată cu trasee scurte și de dificultate redusă.

Munții Bihor nu sunt la fel de ofertanți pentru alpiniști, dar există totuși câteva zone cu trasee amenajate. Pe Vârful Bohodei sunt 3 trasee clasice cu lungimi între 3 și 5 lungimi de coardă, în Poiana Ponor sunt 8 trasee, Piatra Bulzului are și ea câteva trasee clasice iar pe abruptul Pietrele Negre de lângă Satul de Vacanță Vârtop, sunt amenajate 4 trasee de alpinism, 4 de escaladă și unul de via ferrata.

Pe Valea Iadului, la Bulz sunt 15 trasee iar la Remeți încă 4.

Obiective care au în apropiere trasee de escaladă

  • Toate locatiile
  • Defileul Crișului Repede
  • Pădurea Craiului
  • Valea Iadului
  • Valea Roșia

Galerie foto