Te invităm în Padiș să descoperi spectacolul naturii. Aici apa, calcarul și timpul au
creat formațiuni carstice de o frumusețe uluitoare, unice în Europa.
Platoul carstic Padiș – un ,,sâmbure” de calcar poziționat în inima Parcului Natural Apuseni – se remarcă prin densitatea, varietatea și spectaculozitatea formelor și fenomenelor carstice, dezvoltate în perimetrul său, multe dintre acestea constituindu-se în superlative ale carstului autohton și chiar european.

Traseee turistice în Padiș
Situat în inima Munților Apuseni, Platoul carstic Padiş este un adevărat muzeu al naturii, un unicat în peisajul carstic european, cu numeroase rezervaţii și monumente ale naturii. Padișul fascinează pe oricine caută să-i descopere frumusețile, fie că sunt adăpostite în peșteri – adevărate cetăți subpământene –, fie că sunt relevate la suprafață, sub forma cheilor, a abrupturilor și a întinselor platouri carstice „ciuruite” de avene și doline. Padișul te îmbie la drumeţie, la relaxare, la admiraţie, cucerindu-te iremediabil prin bogăţia de imagini inedite: puncte de belvedere care scrutează orizontul, izbucuri spectaculose, peșteri și avene ce tăinuiesc o lume-aparte, unele adăpostind gheață, sectoare de chei sălbatice, poieni viu-colorate, păduri umbroase și răcoroase…Totul pare ireal: un spectacol oferit de natură în care „actorii” principali, reprezentaţi de apă, rocă, vegetaţie şi climă, regizaţi de timp şi coregrafiaţi de tectonică, au zămislit o adevărată „capodoperă arhitectonică”. Dacă doriți să descoperiți lumea văzută și nevăzută a Padișului, puteți porni într-o aventură pedestră pe traseele turistice amenajate.
Padiș: un spectacol al naturii
Cheile Galbenei – cel mai lung, mai dificil și mai provocator traseu din Platoul Padiș.
Dacă doriți să descoperiți lumea văzută și nevăzută a Padișului, puteți porni într-o aventură pedestră pe traseele turistice amenajate. Fie că alegeți să explorați, atât la suprafață, drumețind prin poieni înmiresmate, viu-colorate sau prin păduri umbroase și ăcoroase, cât și în subteran, pătrunzând în peșteri ce tăinuiesc o lume-aparte, în jurul cărora se țes legende și povești fascinante.
- Peșteri și avene: Cetăţile Ponorului, Cetatea Rădesei, Focul Viu, Avenul Borţig, Gheţarul de la Barsa, Zăpodie, Peștera Neagră, Avenul Gemănata, Șura Boghii;
- Chei: Galbena, Someșul Cald, Boga, Moloh;
- Abrupturi: Biserica Moțului, Piatra Galbenei, Cuptorul, Pietrele Boghii;
- Cascade: Evantai, Feredeu, Moloh;
- Platouri și depresiuni carstice: Lumea Piedută, Groapa de la Barsa, Poiana Ponor, Vărășoaia, Șesul Padiș, Bălileasa;
- Izbucuri: Galbena, Boga, Ponor;
- Floră rară, endemică: Molhașurile de la Izbuce, Poiana Florilor;
- Lacuri carstice: Tăul Vărășoaia, Tăul Negru;
Atracții în Padiș
Experiențe și servicii în Padiș
Limitele Platoului Padiș
Ultimele articole
Platoul Padiș în imagini