Cicloturism în Bihor

Cicloturismul montan este tot mai iubit de către cei care merg pe munte. De multe ori, practicanții de mountain-bike sunt iubitori ai muntelui care au parcurs multe trasee pe jos. Parte dintre acestea, neatrăgătoare pentru mersul pe jos datorită unor lungi marşuri pe drumuri forestiere, au devenit trasee de cicloturism foarte apreciate. Reţelele de drumuri comunale, agricole, forestiere sau potecile de munte oferă satisfacţii sportive şi peisagistice deosebite, dacă sunt parcurse pe bicicletă.

Bihorul are prima rețea de trasee de cicloturism, amenajată în Pădurea Craiului.

Însumând o distanță de peste 250 de km, 9 trasee marcate traversează zona montană atât pe drumuri asfaltate cât și pe poteci de munte, având lungimi și grade de dificultate diferite, fiind destinate tuturor categoriilor de practicanți, de la începători la adevărați profesioniști.

Traseele au fost amenajate în trei mari zone carstice pretabile pentru cicloturism și oferă posibilitatea vizitării unor obiective turistice. Prima este Valea Roşia cu Peşterile Meziad, Farcu, Cheile Văii Cuţilor, Izbucul Roşiei şi Cheile Lazuri. A doua zonă este Bratca, pe Valea Crişului Repede cu Văile Brătcuţa şi Boiului iar cea de a treia zonă este Platoul Carstic Zece Hotare – Şuncuiuş – Defileul Crişului Repede unde se întâlnesc câmpuri de doline, peşteri amenajate, chei şi defilee.

Prima rețea de trasee de cicloturism marcate

Cu un relief propice pentru turele pe bicicletă, fără a avea însă trasee marcate, zone precum platoul carstic Padiș, platoul carstic Vașcău, zona Muntele Șes și nu numai, pot fi vizitate cu bicicleta, pe drumuri sau poteci turistice.

În plus, cei pasionați de cultură tradițională pot parcurge cu bicicleta trei trasee în circuit, dedicate vizitării bisericilor de lemn, dar care tarversează și locuri extrem de pitorești.

Primul traseu pornește din stația CFR Tileagd – Biserica de lemn din satul Tilecuș – Biserica de lemn din comuna Vârciorog – Biserica de lemn din satul Fâșca – Biserica de lemn din Hotar – sat Telechiu – sat Poșoloaca – stația CFR Tileagd.

Al doilea traseu începe în Halta CFR Vadu Crișului (haltă) – Cazarmele militare din satul Cacuciul Vechi – comuna Aușeu – Valea Omului – Biserica de lemn din satul Luncșoara – Biserica de lemn din satul Gheghie – Defileul Crișului Repede – Muzeele locale din satele Cacuciu Vechi și Josani – Biserica de lemn din Josani – Halta CFR Vadu Crișului.

Al treilea traseu pornește don stația CFR Bratca – Centrul cultural din comuna Bratca – Biserica de lemn din satul Beznea – Biserica de lemn din satul Valea Crișului – rezervația natutrală Calcarele cu Hipuriți – Valea Neagră – Valea Boiului – stația CFR Bratca.

Obiective care vă oferă experiența de cicloturism

  • Toate locatiile
  • Pădurea Craiului
  • Satul de vacanță Vârtop
  • Valea Iadului

Trasee de cicloturism

Galerie foto