Codru-Moma și atracțiile sale
Oferă vizitatorilor un peisaj de poveste: păduri de stejar şi fag, poieni pline de flori, râuri domoale, relieful carstic spectaculos.
Munţii Codru – Moma, sunt situaţi în sudul judeţului Bihor, (altitudine maximă: Vf. Pleşu, 1112 ). Cel mai important obiectiv natural din Muntii Codru-Moma este Peştera Câmpenească, ce poate fi vizitată doar cu echipament special. Cursul de apă care traversează satul Izbuc, pătrunde în peșteră prin portalul de 20 m înălţime, formând o cascadă impresionantă, de aproximativ 40 m înălțime.
De un pitoresc aparte sunt „ochiurile de apă” neagră, cantonată în găvanele unor doline de diferite dimensiuni, numite de localnici tăuri: Tăul lui Barna, Tăul Iezer, Tăul Lupului, Tăul Dâmbu Șoimului, Tăul lui Ghib, Tăul de la Colești, Tăul Țapului etc.
La poalele munţilor, viaţa sătească se bucură de frumuseţea tradiţiilor şi a obiceiurilor, dar şi a meşteşugurilor transmise din bătrâni, cum ar fi: olăritul, vărăritul, prelucrarea lemnului, confecţionarea de zgărdane şi ţesături specifice Ţării Beiuşului.
Vizitatorii pot descoperi monumente de arhitectură populară, monumente ale naturii, dar şi peisaje de poveste, precum: Mănăstirea Izbuc, izbucul intermitent de la Călugări, biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Coleşti, Schitul de la Huta, Cetatea Finiş, Râpele de la Mierag (un impresionant fenomen geologic), în ansamblu, locuri de poveste, de admirație și de meditație.
După o zi de drumeţie, turiștii se pot delecta cu preparate tradiţionale pregătite de oamenii locului (plăcinte cu cartofi, brânză şi varză, toroş, însoțite de nelipsita pălincă), dar și cu produse ecologice (fructe şi legume, carne şi lactate).