Pădurea Craiului și farmecul său
„Pădurea Craiului este destinația turistică a județului Bihor care atrage anual mii de turiști atât români, cât și străini. Familiile cu copii, tinerii și vârstnicii, individual sau în grupuri, aleg să-și petreacă vacanțele în această zonă deosebită, atrași atât de obiectivele turistice unice, de experiențele diverse cât și de obiceiurile și tradițiile foarte bine conservate.”

Situați în nord-vestul Apusenilor, între Defileul Crișului Repede, la nord și Depresiunea Beiușului, la sud, Munții Pădurea Craiului reprezintă simbolul simbiozei perfecte dintre om și natură.
Aici, valorile create de natură au fost incluse în arii naturale protejate, iar cele zămislite de oameni, în patrimoniul cultural material și imaterial. Pare-se că aici, mai mult ca oriunde, natura a oferit ființei umane suportul natural perfect pentru a crea, cu un simț artistic înnăscut, valori culturale care să dăinuie în timp.
Pe de cealaltă parte, omul, profund recunoscător naturii, i-a oferit o protecție permanentă.
Motivațiile alegerii acestei destinații sunt diverse: bogăția și varietatea atracțiilor turistice, diversitatea activităților turistice, valoarea patrimoniului cultural, a tradițiilor și meșteșugurilor păstrate de sute de ani de către locuitorii acestui areal.
Pădurea Craiului - Destinație de ecoturism
Zona este constituită ca destinație de ecoturism, inclusă în rețeaua destinațiilor de ecoturism din România fiind în curs de atestare. Activitățile ecoturistice sunt variate, existând posibilitatea derulării de activități diverse, bazate pe o infrastructură turistică de excepție: vizitare peșteri amenajate, speoturism, rafting, via-feratta, cicloturism, alergare montană, drumeție, etc.
Pădurea Craiului cuprinde trei zone turistice Defileul Crișului Repede-Bratca, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Valea Roșia și Valea Iadului. Aici veți găsi servicii de agrement diverse, spații de cazare și restaurante clasificate unde relaxarea și mâncarea pregătită cu drag de propietari satisfac pe deplin cerințele călătorilor.
Destinația deține un patrimoniu cultural și natural variat care au devenit în timp atracții de vacanță pentru familii cu copii, tineri și vârstnici care doresc să petreacă un sejur deosebit. Tradițiile și meșteșugurile localnicilor păstrate de sute de ani stârnesc de asemenea curiozitatea vizitatorilor indiferent de vârstă.
Secretele Pădurii Craiului
Lumea rurală a Pădurii Craiului are farmecul său. În satele din această zonă există meșteri care transmit mai departe secretele artei populare românești și-i invită pe turiști să le împărtășească din experiența lor.
Mâncărurile tradiționale pregătite după rețete locale, îmbie turiștii și călătorii veniți de pretutindeni, să experimenteze senzații gustative diverse. Plăcintele cu brânză, dulcețurile și siropurile din fructe de pădure, alături de pălinca învechită în butoaie de dud și de vinurile din producția localnicilor sunt doar câteva din ingredientele unei mese tradiționale.
Peșterile din Pădurea Craiului sunt adevărate provocări pentru speologi și pasionații de speoturism, iar formele de relief de suprafață fascinează și îndeamnă la drumeție iubitorii de natură. Destinația turistică Pădurea Craiului este inclusă aproape în totalitate în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului. Aici, natura a creat un peisaj spectaculos. Descoperă şi tu mândrețea acestor locuri, călătorind pe poteci tematice și trasee turistice și trăind experiențe fascinante împreună cu oamenii locului!
Pădurea Craiului este una dintre cele mai accesibile destinații turistice din județul Bihor. În apropiere sunt patru aeroporturi internaționale (Oradea, Cluj- Napoca, Timișoara, Debrețin), există acces pe calea ferată și o rețea de drumuri naționale și județene bine întreținute.
Atracții în Pădurea Craiului
Experiențe și servicii în Pădurea Craiului
Limitele Pădurii Craiului
Asculta sunetele naturii
By: Pasari cantarete
Audio PlayerUltimele articole
Pădurea Craiului în imagini