Munții Plopiș și farmecul lor

Principalele obiective turistice din arealul Munților Plopiș sunt:bisericile de lemn din Luncșoara și Gheghie, Valea Omului, Valea Gepișului, Biserica de lemn și Castelul de vânătoare Zichy din Poiana Florilor, Biserica de lemn din satul Peștiș, ruinele de la Cetatea Șoimului.

Cunoscuți și ca Munții Rez sau Munții Șes, cea mai mare altitudine este atinsă în vârful Măgura Mare
(918 m). Înălțimile domoale de pe versantul care coboară spre Bihor dinspre Sălaj sunt folosite decătre bicicliștii experimentați în ture de anduranță parcurse pe drumul national 1H, recent modernizat.

Cetatea Piatra Șoimului din localitatea Pestiş, numită de unii şi Cetatea Şinteu, situată pe o stâncă  abruptă,bine împădurită, în Munţii Plopiş, la o distanţă de 5 km de oraşul Aleşd, a fost atestată documentar  începând cu anul 1306.

Tot aici se află și Biserica “Sf. Dumitru” din Tinăud, o clădire de patrimoniu, ctitorie a domnitorului Constantin Şerban Cantacuzino, construită în anul 1659. Potrivit hrisoavelor este prima biserică de zid din judeţul Bihor cu arhitectură laică românească.

Pe versantul vestic al Munților Plopiș se află Pădurea Neagră, areal în care Mănăstirea Voivozi, cascada și izvorul de apă minerală sunt locuri des vizitate de turiști.

Pasionații de fotografie sunt atrași de spectacolul coloristic oferit de flora montană compusă din
diferite specii de ierburi, flori, arbuști și arbori. Datorită culorilor pe care Muntele Șes le îmbracă toamna, a fost numit și Muntele de Aramă al județului Bihor.

Atracții în Munții Plopiș

Experiențe și servicii în Munții Plopiș

Munții Plopiș - Limite