Poiana Ponor
Singura polie autentică din carstul românesc. Fascinantele fenomene de apariţie şi de pierdere a apei din şi în substratul calcaros, fenomene transpuse în sorburi şi izbucuri, reprezintă o adevărată curiozitate pentru turiști.
Din cotloanele muntelui, apele apar la suprafață prin Izbucul Ponorului, formând Pârâul Ponor. După un curs meandrat prin însorita polie, pârâul dispare la baza unui abrupt, prin câteva orificii strâmte, denumite sorburi (ponoare).
Primăvara la topirea zăpezii sau vara după precipitaţii abundente, cuveta poliei găzduiește un lac, de o rară frumusețe. Izbucul Ponor, peștera formată la ieșirea apelor din stâncă, cursul sinuos al pârâului care străbate poiana, dar și pereţii de calcar ai vârfului Vraniţa, încercaţi din când în când de iubitorii alpinismului, constituie atribute ale frumuseţii acestui areal.
Traseul turistic de pe Valea Sighiștelului, marcat cu triunghi albastru, este deosebit de spectaculos; poteca turistică însoțește albia Sighiștelului, iar sectoarele de chei sunt parcurse pe firul văii.