Din Hortobágy în Apuseni

Itinerariul parcurs: Hortobágy – Debrețin – Oradea – Beiuș – Chișcău – Pietroasa –  Boga – Padiș

Descrierea generală a traseului

Traseul vizează descoperirea frumuseților naturale din județele Bihor și Hajdu- Bihar, printr-o rută  care traversează toate cele trei trepte altitudinale, oferid o experiență turistică complexă și completă.  Punctul de plecare este Parcul Național Hortobágy din Ungaria, iar după o continuă ascensiune  altitudinală, traseul se finalizează pe culmile Munților Apuseni, în Platoul carstic Padiș – un areal  definit printr-un potențial speologic deosebit, încă neexplorat în totalitate, deținând unele dintre cele mai spectaculoase peșteri din România.

Parcul Național Hortobágy

Parcul Național Hortobágy, cu o suprafață de aproximativ 800 km2, este cea mai mare și cea mai veche astfel de arie naturală protejată din Ungaria, fiind înființat în anul 1973, iar din 1999 se află în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acesta, pe lângă imensitatea de pășune semi-naturală pe care o înglobează și multitudinea de animale sălbatice și domestice, elemente naturale unice la nivelul Europei, se individualizează și prin bogata moștenire folclorică și istorico-culturală.

Herghelia de la Hortobágy

Herghelia de la Hortobágy a fost înființată în urmă cu 300 de ani de orașul Debrecen. În prezent, aceasta reprezintă un simbol al pustei.

Podul cu nouă arcuri

Podul cu nouă arcuri este cel mai vechi și cel mai mare pod de cărămidă din Ungaria. Acesta a fost construit peste râul Hortobágy.

Fântânile cu cumpănă din Hortobágy

Fântânile cu cumpănă din Hortobágy reprezintă unul dintre elementele care conferă specificitate locului. Acestea au fost folosite pentru irigarea pășunilor și ca sursă de apă pentru bovine, oi și cai.

Hanurile din Hortobágy

Hanurile din Hortobágy au apărut în urma legăturilor comerciale dintre Debrețin și Buda. Traseul era parcurs în mai multe zile, ca atare, a fost necesară creare unor locuri care ofereau cazare și masă atât pentru oameni, cât și pentru animale. În prezent, vizitatorii acestui areal poposesc în aceste locuri pentru a servi masa într-un cadru care evocă atmosfera de odinioară.

Peștera Urșilor

Peștera Urșilor este situată la limita vestică a Parcul Natural Apuseni și impresionează prin bogăția și varietatea speleotemelor, fiind una dintre cele mai frumoase și mai vizitate peșteri turistice din România. Sit paleontologic de importanță internațională, datorită numărului impresionant de resturi fosile ale ursului de peșteră (Ursus spelaeus), Peștera

Cetăţile Ponorului

Cetăţile Ponorului este un complex carstic grandios care se remarcă în peisajul carstic european prin spectaculozitatea formelor și fenomenelor carstice care îl compun, și anume: portalul peșterii Cetățile Ponorului – cel mai înalt din Europa, trei avene de mari dimensiuni străjuite de piloni de calcar de peste 150 m înălțime; Valea Cetăților, cu impresionantele sale chei, a cărei apă se pierde sub giganticul portal; unul dintre cele mai tumultuoase râuri subterane din carstul românesc.

Cetatea Rădesei

Cetatea Rădesei este o peşteră-tunel, cu o lungime de 212 m, ce poate fi parcursă în întregime pe un traseu amenajat cu lanțuri. Veți rămâne fascinați de portalul impresionant și de hornurile din tavan prin care pătrunde lumina naturală. Peștera este situată în amonte de intrarea în Cheile Someșului Cald, fiind unul dintre punctele de mare interes turistic din arealul Parcului Natural Apuseni.

Cheile Galbenei

Cheile Galbenei sunt situate în Parcul Natural Apuseni, în partea sud-estică a Platoului carstic Padiș. Veți descoperi un peisaj de o sălbăticie aparte: abrupturi de peste 200 m înălțime în care se deschid gurile unor peșteri fosile; patul albiei fragmentat de marmite uriașe din a căror înlănţuire se nasc mici cascade înspumate; un izvor carstic spectaculos (Izbucul Galbenei, 780 m altitudine); peșteri-tunel prin care apa Galbenei dispare în subteran și apare la lumină, prăvălindu-se apoi într-o frumoasă cascadă sub formă de evantai.