Orașe de anvergură europeană Oradea – Debrețin

Itinerariul parcurs: Oradea – Ártánd – Berettyóújfalu – Debrețin

Obiective turistice recomandate

Cetatea Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Biserica cu Lună, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Palatul Vulturul Negru, Complexul Baroc al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, Muzeul de literatură din Debrețin, Marea Biserică Reformată din Debrețin, Universitatea din Debrețin, Sala de expoziţii Diligenţa din Debrețin, Centrul de Artă Modernă şi Contemporană MODEM, Universitatea din Debrețin, Parcul Cultural din Pădurea Mare Debrețin.

Descrierea generală a traseului

Traseu educațional și recreativ, care presupune vizitarea a două orașe de anvergură europeană care dețin un patrimoniu cultural bogat în obiective turistice culturale. Orașul Oradea este situat în partea de vest a județului Bihor și este renumit datorită îmbinării a două concepte artistice: Art Nouveau și Secessionul autriac. Orașul este un muzeu arhitectonic în aer liber care reușește să atragă anual mii de turiști. Orașul maghiar Debrețin, un vechi centru cultural și științific al Ungariei impresionează prin transformările importante din ultimii ani. Centrul orașului a fost transformat complet într-o piață pietonală uriașă, iar în mijlocul acesteia a fost construită cea mai mare fântână din ceramică din Europa, cu un diametru de 20 de metri. Vă invităm să le descoperiți.

Cetatea Oradea

Cetatea Oradea a fost renovată recent și oferă celor care vor să admire ziduri încărcate de istorie, prilejul de a ieși la promenadă prin șanțul cetății, un loc cu o istorie aparte. Pentru a trăi din plin experiența medievală, anual, în primele două săptămâni ale lunii iulie este organizat Festivalul Medieval al Cetății Oradea. Edificiul adăpostește și Muzeul Orașului Oradea unde sunt amenajate mai multe expoziții permanente, dar și temporare.

Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea este un obiectiv cultural important al României, fiind  format din Muzeul Ţării Crişurilor (cu secţiile de Arheologie, Istorie, Ştiinţele Naturii, Etnografie, Artă şi Expoziţii), Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Aurel  Lazăr”, Muzeul Memorial „Ady Endre” (muzee care fac parte din Secţia Muzee Memoriale,  Grupuri Sociale, Istorie a Minorităţilor), acesta având în administrare și Peştera de la Vadu  Crişului. Instituţia muzeală orădeană, prin patrimoniul pe care îl deţine (peste 450.000 de  piese), se află pe locul cinci în România, conform unei statistici a Ministerului Culturii.

Biserica cu Lună din Oradea

Biserica cu Lună din Oradea este un lăcaș de cult ortodox, iar denumirea provine de la mecanismul instalat în turnul bisericii în anul 1793. Mecanismul are o rotație în jurul axei sale și indică cele patru faze ale Lunii. Interiorul bisericii este decorat cu pictură specifică temei iconografice răsăritene, iar în exterior poate fi vizitat un muzeu care deține obiecte bisericești de patrimoniu.

Palatul Episcopal Greco-Catolic

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea este o emblemă a orașului de pe Crișul Repede. Construcția și ornamentarea clădirii îmbină diferite stiluri istorice, de la neo-romanic la neobizantin, cu accente ale artei de început de secol XX.

Complexul Baroc al Episcopiei Romano - Catolice

Complexul Baroc al Episcopiei Romano – Catolice din Oradea deține cea mai mare biserică barocă construită în România. Catedrala are o orgă, funcţională şi azi, ce datează din anul 1780. Printre obiectele de valoare care pot fi admirate în muzeul catedralei se numără pietrele funerare în stil gotic şi renascentist aparţinând vechii catedrale din Cetatea Oradea precum şi herma cu moaştele Sfântului Ladislau I – Taumaturgul.

Marea Biserică Reformată

Marea Biserică Reformată din Debrețin este localizată în centrul orașului, între Piața Kossuth și Piața Calvin. Este cea mai importantă și cea mai mare biserică protestantă din Ungaria, deținând cel mai mare clopot dintre toate bisericile protestante maghiare. Biserica a fost construită între anii 1805-1824 în stil neoclasicist. În turnul vestic se află Clopotul Rákóczi, un clopot donat de către Gheorghe Rákóczi I în anul 1642 ce a supraviețuit incendiilor. Acest clopot a fost creat dintr-un fost tun austriac și cântărește 6 tone.

Muzeul de literatură

Muzeul de literatură din Debrețin prezintă tradiţiile literare bogate ale oraşului. Deține peste cincizeci de mii de obiecte, documente şi opere de artă. Acestea dau o imagine de ansamblu a diversităţii literaturii maghiare.

Sala de expoziţii Diligenţa

Sala de expoziţii Diligenţa din Debrețin prezintă istoria poştei şi a telecomunicaţiilor maghiare. O curiozitate a expoziţiei este colecţia filatelică a botanistului academician Dr. Soó Rezső. Vechea clădire a poştei din Debrețin poate fi admirată cu ajutorul dioramei din interior.

Centrul de Artă Modernă şi Contemporană MODEM

Centrul de Artă Modernă şi Contemporană MODEM – Debrețin este cea mai mare galerie de artă din regiune şi se află în noua piaţă din centrul istoric al oraşului. În afara expoziţiilor periodice sunt organizate și programe dedicate altor genuri de artă şi activităţi de pedagogie muzeală.

Universitatea din Debrețin

Universitatea din Debrețin este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din Ungaria. Funcționează continuu de la înființare și este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din Ungaria.

Parcul Cultural din Pădurea Mare

Parcul Cultural din Pădurea Mare (Nagyerdei Kultúrpark) include Grădina Zoologică şi parcul de distracţii. Grădina zoologică şi-a deschis porţile încă din anul 1958, fiind prima grădină zoologică din Ungaria în afara Budapestei.