Biserica de lemn Valea Crișului

Biserica de la Valea Crișului

Biserica de lemn Valea Crișului

Evaluarea vizitatorilor
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi)
Încarc... 

Biserica ortodoxă de lemn din Valea Crișului are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” și este atestată în 1761, fiind construită, conform specialiștilor în domeniu, pe locul unui vechi așezământ monahal ortodox. Este singura biserică de lemn din Bihor care mai păstrează pe pereții exteriori urme de pictură.

Alăturat aveți ghidurile audio realizate de către Agenția de Management al Destinației Bihor pentru această biserică, având și posibilitatea de a le descărca în format *.mp3. Monumentul face parte din Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din Județul Bihor.

Audio ghid în limba română

Audio guide in English

Guide audio en Français

Notificăre în limba română

Notification in English

Notification in Hungarian

Este bine să știți că veți păși într-o biserică ortodoxă veche câteva secole, în care de veacuri au fost rostite mii de rugăciuni, au fost botezați copii, au fost cununați mulți oameni, iar în lemnul biserici se poate auzi și plânsetul înmormântărilor precum și liturghiile grăite de preoți.

Acoperişul nu foarte înalt din șindrilă este susţinut de un sistem de grinzi şi braţe care trece peste prispă prin intermediul unor streşini largi, fapt ce îi conferă bisericii silueta suplă și impresia unui românesc „gotic” în lemn. Diferența între bisericile de lemn din nordul Europei și cele din România este dată de faptul că aici se mizează foarte mult pe proporții mult umanizate, de faptul că se păstrează formula clasică turn pe fațadă, învelitoare din șindrilă, într-o formă simplificată.

Schimbarea învelitorii lăcașului de cult, monument istoric a fost realizată în anul 2022 de meșteri în lemn din Maramureș. Lucrările au fost realizate printr-un proiect finanțat de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului în cadrul programului de finanțare din fondul Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea I/2022 și de Primăria Bratca și Consiliul Comunei, iar activitățile de scriere și management ale proiectului au fost realizate de Agenția de Management al Destinației Bihor.

Interiorul bisericii de lemn este compartimentat în trei părți, pronaos, naos și altar. Pictura este originală, zugravul bisericii Dionisie Iuga, pictor venit de la Mănăstirea Nicula, județul Cluj a folosit o cromatică vie, a folosit culorile de apă sau emulsii de ulei având ca liant oul. Pictura a fost realizată în cea mai mare parte pe pânză dar și direct pe lemn.

Ruta cultural turistică a Bisericilor de Lemn din Bihor

Lansarea ”Rutei cultural turistice a bisericilor de lemn din Bihor”
Valea Crișului, Comuna Bratca – Biserica de lemn
27 Octombrie 2020 / ora 10:00

Fiind o creaţie reprezentativă pentru arhitecutra țărănească românească, biserica de lemn din Valea Crișului are multe trăsături comune cu casa tradiţională premodernă: dimensiuni apropiate de cele ale casei; sunt construite din aceeaşi materie primă – lemnul, în acele vremuri aflându-se într-o veritabilă civilizație a lemnului; au fost folosite aceleași tehnici – de tipul „blokbau” sau „în cununi”. Meșterii populari, oameni simpli, au prelucrat materialul lemnos manual.

Construcția bisericii, modestă ca mărime, respectă planimetria tradițională a lăcașurilor de cult răsăritene, cea clasică, dreptunghiulară, cu absida, zona altarului decroșată.

Biserica monument din Valea Crișului are pereții confecționați din cununi de bârne orizontale, cioplite cu barda, îmbinate la colțuri în cheotori, iar partea superioară fiind mai lungă, lasă impresia unor aripi.

Alte experiențe din apropiere

Drumeție

Trasee diverse în apropiere

Rafting

Rafting pe Crișul Repede

Via ferrata

5 trasee amenajate

Ruta Culturală și Turistică a Bisericilor de Lemn din Bihor

Biserici de lemn și atracții turistice

Speoturism

5 peșteri speoturistice în apropiere

Atracții turistice din apropiere

Biserica de lemn de la Valea Crișului – Imagini