Peștera Meziadului

Peștera Meziadului

Evaluarea vizitatorilor
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (8 voturi)
Încarc... 

Peștera Meziadului este una dintre peșterile “simbol” ale Bihorului. Este cunoscută încă din în cea de-a doua jumătate a secolului XIX, fiind unul din cele mai vechi obiective turistice carstice din județul Bihor. Comparată adesea cu o catedrală subpământeană, se află în limitele localității Meziad și a fost descrisă pentru prima dată în anul 1863, de cunoscutul geograf austriac Adolf Schmidl.

Cercetătorul Gheorghe Racoviță și-a dedicat mare parte a vieții cercetării peșterilor și biospeologiei, realizând între 1968 și 1974 împreună cu Valentin Crăciun și Teodor Rusu prima cartografiere complexă a Peșterii Meziadului.

Este una dintre cele mai impresionante peșteri turistice din România, datorită diversității și bogăției de speleoteme pe care le adăpostește.

Prima amenajare a peșetrii a fost realizată în 1903 de către Czárán Gyula, când turiştii foloseau o scară de lemn pentru a avea acces la etajul superior al peșterii și lămpi de carbid sau lămpaşe pentru iluminat, putând vizita peștera pe o lungime de 1.800 m. Această amenajare a fost refacută abia în anul 1970 când au fost construite scări şi montate balustrade metalice. Iluminatul s-a realizat cu lămpi cu carbid sau lanterne până în anul 2005, când a fost introdus un sistem de iluminare bazat pe tehnologia LED. În anul 2012 traseul turistic a fost reamenajat în totalitate, peștera beneficiind în prezent de una din cele mai moderne dar și prietenoase cu mediul anemajări, dintre peșterile turistice din țară. Traseul, amenajat are o lungime de 1100 metri, este un circuit în forma cifrei 8, cu o potecă ce se trece prin Galeria Activă şi Etajul Superior.

Peştera Meziadului adăposteşte un tezaur arheologic inestimabil, până în prezent cea mai bine reprezentată epocă în descoperirile din peşteră fiind epoca neolitică, dar aproape pentru fiecare epocă există materiale care atestă clar frecventerea şi folosirea peşterii.

Cu toate că peştera deţine un bogat depozit paleontologic, cunoscut cel puţin din anii ’60, până în prezent în Peştera Meziadului nu au fost întreprinse cercetări paleontologice sistematice, totuși se cunoaște că specia dominantă, documentată pentru comunitățile fosile din ultima glaciaţiune, este ursul de peşteră.

Peștera Maziadului este importantă și pentru speciile de animale pe care le adăpostește. Datorită coloniilor mari de lilieci, în peșteră s-au depus grămezi mari de guano care sunt populate de comunități specifice de organisme. De asemenea, în gururile pline cu apă sau în diverse fisuri din pereții sau podeaua peșterii își duc viața diverse specii acvatice sau terestre, multe putând fi găsite doar aici.

Peștera Meziadului este cunoscută pentru coloniile mari de lilieci pe care le adăpostește, fiind una dintre cele mai reprezentative din Munții Pădurea Craiului în acest sens, coloniile putând ajunge până la aproximativ 14.000 de indivizi.

Alte experiențe din apropiere

Atracții turistice din apropiere

Peștera Meziadului în imagini