Peștera Urșilor

Peștera Urșilor

Evaluarea vizitatorilor
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi)
Încarc... 

Peștera Urșilor este una dintre cele mai frumoase și mai vizitate peșteri turistice din România. A fost descoperită întâmplător, în anul 1975, în urma unei dinamitări efectuate pentru exploatarea de marmură.

Minerul Traian Curta este primul care a coborât în peșteră, mergând până la Sala Mare. Explorarea peşterii a fost continuată de speologii de la Clubul de Speologie „Speodava” din Ştei, iar mai apoi de către specialiştii Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, în colaborare cu cei ai Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

În anul 1980, după cinci ani de explorări speologice și luarea unor măsuri de protecție strictă, a fost amenajată și deschisă vizitatorilor.

Din cei 1500 metri ai peșterii, traseul vizitabil este de 847 metri, fiind impresionant prin bogăția și varietatea speleotemelor, dar şi prin fragmentele osteologice ale ursului de cavernă. Vizitarea peșterii vă va prilejui ocazia de a vă ,,întâlni” cu ursul de peșteră… în varianta fosilă.

Peştera Urşilor este formată din 4 galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviţă, Galeria Lumânărilor şi Galeria Ştiinţifică.

Accesul în Galeria Ştiinţifică se face prin coborârea unui puț de 30 m și este destinată strict cercetărilor științifice, aici având acces doar oamenii de știință.

Adăpostind un important patrimoniu paleontologic, aici se găsindu-se relicve ale ursului de peşteră, ale leului de peşteră, ale hienei, caprei ibex și nu numai, peștera este în prezent obiectul unui amplu proiect de cercetare.

Ursus spelaeus este o specie asemănătoare cu ursul brun, carpatin, însă de dimensiuni impresionante: aproximativ patru metri înălțime în două picioare și greutatea de o tonă, specia dispărând în urmă cu circa 15 000 de ani.

Alte experiențe din apropiere

Atracții turistice din apropiere

Peștera Urșilor în imagini